Assistentutbildning

I STIL betyder ordet "personlig" att assistenten jobbar nära en annan person utifrån dennes önskemål. Inte att assistenten jobbar med personliga behov. Varje jobb som personlig assistent är unikt. Det är en av sakerna som skiljer den personliga assistansen från till exempel hemtjänst. Det går inte att ha en gemensam assistentutbildning. Då blir det inte personligt längre. Varje assistent behöver lära sig bli en bra assistent på just det jobb hen har. Det kan vara helt olika utbildningar för olika assistenter.

Vissa av STILs egna kurser är öppna för assistenter. Du som assistent kan också gå en utbildning utanför STILs kurser i något som du behöver. Det är din arbetsledare som avgör om du får gå en utbildning eller inte.

Här på STILs hemsida kan du göra en grundläggande utbildning som personlig assistent i STIL. Utbildningen följer Socialstyrelsens krav på kunskaper. Men du lär dig också hur STIL, som var först med personlig assistans, ser på yrket. Du hittar den på Utbildning för personliga assistenter.

Artikel uppdaterad:
2017.08.10