Nya direktiv en seger för enad rörelse

LSS-utredningen ska inte längre föreslå hur kostnaderna ska minska. Det berättade Lena Hallengren (S), ansvarig för regeringens funkispolitik, på en presskonferens. Kravet på besparingar som står i utredningens direktiv tas bort. Utredningen får också lite mer tid på sig. Förslagen läggs fram 15 december istället för 1 oktober.

– Att besparingskraven tas bort från LSS-utredningen visar vilka resultat en enad Independent Living-rörelse och funktionshinderrörelse kan uppnå när vi arbetar tillsammans. Det är en seger i den kamp vi ständigt för, att rätten till personlig assistans ska stärkas, säger Jonas Franksson, ansvarig för STILs politiska arbete. 

I torsdags slutade rättschefen på Försäkringskassan, Eva Nordqvist. I fredags fick Försäkringskassans generaldirektör Ann-Mari Begler avgå. Nu får LSS-utredningen nya direktiv. Det är ingen slump, menar Jonas Franksson:

– Det handlar om att regeringen är livrädd för att nedskärningarna av personlig assistans ska bli en valfråga, säger han.

Kursändringen betyder ett starkare stöd för personlig assistans, anser Jonas Franksson.

– En regering kan alltid ändra sina ståndpunkter efter ett val, men det finns gränser för hur mycket de kan ändra sig utan att förlora i legitimitet. Med dagens besked och de borgerliga småpartierna och vänsterns engagemang i frågan, så utgår vi ifrån att det finns en bred uppslutning i riksdagen för att stärka rätten till personlig assistans, även efter valet.

Artikel uppdaterad:
2018.05.08