Säkra din bemanning

Assistenter som är sjuka ska inte jobba. Det räcker det med att assistenten har små tecken på sjukdom för att hen ska vara hemma. Karensavdraget är borttaget. Om någon i ett hushåll har fått covid-19 så ska alla som bor med den personen vara hemma i sju dagar. Läs mer nedan eller på sidan Till dig som arbetar som personlig assistent. Reglerna för läkarintyg vid sjukdom och vård av barn är förändrade, läs mer om det på Försäkringskassans coronasida.

För att lösa bemanningen om många assistenter är sjuka så har vi några råd till dig:

 • Skriv timavtal med personer som kan hoppa in hos dig så fort som möjligt. Speciellt viktigt är det för barn med assistans eftersom behövs ett utdrag ur belastningsregistret innan en ny assistent kan anställas. För att hitta dessa personer kan du:
  • Kolla med gamla assistenter om de kan tänka sig att hoppa in.
  • Höra efter med personer i ditt nätverk, till exempel familj eller vänner och bekanta. Det är alltid lättare med någon man redan känner även om hen i vanliga fall inte brukar jobba. 
  • Titta regelbundet under inkomna intresseanmälningar i ReachMee. Många personer som arbetar inom hotell, restaurang, service och kultur är arbetslösa på grund av att evenemang och aktiviteter ställs in och stängs ner på grund av viruset. STIL har annonser ute om att lägga in intresseanmälningar på ReachMee. 
  • Skriv förfrågningar i sociala medier. 
  • Samarbeta med andra arbetsledare du känner. Kanske kan ni bygga upp en gemensam grupp av vikarier.
 • Förbered en telefonlista på assistenter som kan hoppa in på dina pass. Det är bra att ha om du behöver hjälp från kontoret eller från någon annan att ringa runt för att bemanna.
 • Enligt kollektivavtalet kan du göra schemaändringar med kort varsel eftersom en pandemi är speciell situation. Vissa saker behöver du kanske en väl inskolad assistent till, men i andra situationer spelar det mindre roll. Låt de inskolade assistenterna jobba när du bäst behöver dem. Försök att ha en dialog med dina assistenter för att hitta bra lösningar.

Ändra schemat

Du kommer kanske ställas inför många frågor och svåra situationer när det gäller bemanning nu. Hur funkar egentligen arbetstidslagen? Och hur är det med tjänstgöringsgraden? Kan jag använda nödfallsövertid? Frågorna är många och det finns inga generella svar. Vad som är bäst lämpat varierar. Det finns en del som det går att göra något åt och annat som inte går att lösa lika enkelt. Behöver du hjälp att veta hur du kan göra i din assistans så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd. Om du behöver akut hjälp när kontoret är stängt, ring jourtelefonen 070-750 85 91.

Karensavdrag och läkarintyg

Personer som är sjukskrivna kan begära ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan. Reglerna för läkarintyg vid sjukdom och vård av barn är förändrade. Det här gäller dock bara för den som är sjukskriven på heltid. Assistenter som är sjukskrivna på deltid behöver fortfarande ett läkarintyg från och med dag 8. Det är bra att de kontaktar Försäkringskassan för att få veta vad som gäller för just dem.

De som bor med någon som är covid 19-sjuk ska också vara hemma

För att minska spridningen av corona finns det rekommendationer för den eller de som bor med en person som konstaterats vara sjuk i covid-19. De andra som bor tillsammans med den personen ska vara hemma från jobbet i sju dagar om de får det rådet från sin läkare. För tiden de är hemma kan de ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

Ersättning för personliga assistenter i riskgrupp 

Personliga assistenter som tillhör en riskgrupp ansöka om ersättning från Försäkringskassan för perioden 1 juli-31 december. Det gäller assistenter som inte kan jobba för att de riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Personen måste ha läkarintyg på att hen tillhör någon av riskgrupperna. Läs mer på Försäkringskassans coronasida

Om du har frågor om hur det kan påverka dig eller dina assistenter, kontakta då din arbetsledarpartner.

Ersättning för personliga assistenter som också har annat jobb

Det finns också en tillfällig ersättning för personer som inte kan arbeta för att de riskerar att smitta en närstående som tillhör riskgrupp. Det gäller bland annat personliga assistenter som jobbar deltid och har ett annat jobb där de riskerar att smittas av coronaviruset.

För att kunna få ersättningen måste din assistent jobba deltid och du och assistenten måste bo tillsammans. Det finns fler krav för att få ersättningen, du ska ha statlig assistansersättning och din personliga assistent ska ha arbetat ett visst antal timmar under den månad hen ansöker för. För alla detaljer, läs mer på Försäkringskassans coronasida. Den här ersättningen gäller under 1 juli-31 december.

Frågor från kommunen

Om en kommun skulle höra av sig till STIL och fråga efter till exempel kvalitetskontrakt för att vara förberedda på om de av något skäl behöver ta över en assistans, så lämnar vi inte ut personliga uppgifter om arbetsledare. Men om du som arbetsledare vill att vi gör det när det gäller dig, så ska du kontakta din arbetsledarpartner.

Artikel uppdaterad:
2021.01.07

Länkar