Skydda dig mot smitta

Många av STILs arbetsledare, och en del av våra anställda, tillhör riskgruppen. Med det menas att det är större risk att bli smittad och/eller allvarligt sjuk och behöva mer avancerad vård än för den som inte tillhör riskgruppen. Därför är det viktigt att vi alla försöker skydda oss själva mot smitta, för att hindra att smittan sprids till dem. Dessutom blir det svårt att ha tillräcklig bemanning om många blir smittade.

Tvätta händerna!

Det allra viktigaste för att förhindra smitta är att vara noga med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Gör det ofta och länge. Tvålen behöver sitta på huden minst 20 sekunder för att göra någon nytta. Region Stockholm beskriver på 1177.se hur man gör på bästa sätt. Bland annat finns en film och en affisch du kan skriva ut som påminnelse: Tvätta händerna 

Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit. För att den ska fungera behövs en riklig mängd, 2-3 pump. Men använd alltid tvål och vatten när det finns.

Om det är svårt att få tag i handsprit så kan du be personer i din närhet att hålla utkik och köpa om de hittar. Du kan också göra egen om det krisar. Organic makers har ett recept och även nödvändiga ingredienser: Gör egen återfuktande handdesinfektion. Detta recept har en tillräckligt hög alkoholhalt och bygger på recepten världshälsoorganisationen WHO har tagit fram. Använd inga andra recept.

Handsprit, engångshandskar, skyddsförkläden och desinfektion kan du beställa direkt från Hygienshoppen. Är du inte kund hos Hygienshoppen, mejla anna.hogberg@stil.se så gör hon ett konto till dig. Ett annat tips är är följa Hygienshoppens sida på Facebook

Det är också viktigt att du:

  • Undviker att röra ansiktet. Coronaviruset kommer in i kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun.
  • Nyser och hostar i armvecket. Eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

Annat du kan göra

  • Undvik folksamlingar, och begränsa dina sociala kontakter i största allmänhet.
  • Res bara om det är nödvändigt. Det gäller även resor inom Sverige
  • Om du som arbetsledare arbetar, gör det hemifrån om du kan.
  • Gå, cykla eller kör egen bil istället för att åka kollektivtrafik.

Ändra schemat

Sjuka assistenter ska inte arbeta, även om de bara har lindriga symtom. Enligt Folkhälsomyndigheten ska den som har varit sjuk vara symtomfri i två dagar innan hen börjar jobba igen. Det är upp till dig som arbetsledare om du vill att assistenten ska vara hemma längre. Då kan du göra en schemaändring. Har du frågor om hur du kan ändra schemat för dina assistenter så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd.

Skyddsutrustning

STIL har skickat ut skyddsutrustning för att du och dina assistenter ska kunna vara så trygga som möjligt om du blir sjuk. Visir och munskydd är ett förebyggande skydd, som dina assistenter kan använda för att kunna fortsätta arbeta under det första arbetspasset om du blir sjuk. (STIL skickar ut mer skyddsutrustning vid behov.) I följebrevet finns mer information om hur skyddsutrustningen ska användas och hanteras.

Vi har också sammanfattat vad personliga assistenter behöver tänka på när det gäller hygien och skyddsutrustning, i en text riktad till dem. Läs mer på sidan Till dig som arbetar som personlig assistent, under rubriken Skyddsutrustning.

Test av covid-19

Region Stockholm testar nu alla personer som är sjuka eller har varit sjuka i vad som kan tros vara covid-19. Tidigare har vissa grupper testats, till exempel sjukvårdspersonal och personliga assistenter.

Den som testas för pågående sjukdom ska ha varit sjuk mer än ett dygn och mindre än en vecka, med något av de här symtomen: hosta, snuva, halsont och/eller feber/sjukdomskänsla. Den som testas för antikroppar mot covid-19 ska ha varit frisk i 14 dagar innan testet kan göras, enligt Region Stockholm.

Testningen går till på olika sätt i olika regioner. En del regioner testar bara personer som är sjuka just nu - andra gör också antikroppstesterna. Gå in på 1177.se och välj din region för att ta reda på vad som gäller där du bor. Här nedan finns länkar till regionerna Stockholm, Jönköping och Västernorrland.

Här finns information om hur testerna går till i Stockholm

Här finns information om hur testerna går till i Jönköping

Här finns information om hur testerna går till i Västernorrland

Du kan kontakta STILs kontor om du vill ha hjälp att beställa ett test åt dina assistenter. Som arbetsledare kan du också prova att göra beställningen själv, läs mer här på hemsidan bakom inloggning. Assistenterna gör testet om de själva vill, testningen är frivillig. Det har hänt att testerna inte kommit fram, det kan vara bra att veta.

Artikel uppdaterad:
2020.09.07

Länkar