Skydda dig mot smitta

Många av STILs arbetsledare, och en del av våra anställda, tillhör riskgruppen. Med det menas att det är större risk att bli smittad och/eller allvarligt sjuk och behöva mer avancerad vård än för den som inte tillhör riskgruppen. Därför är det viktigt att vi alla försöker skydda oss själva mot smitta, för att hindra att smittan sprids till dem. Dessutom blir det svårt att ha tillräcklig bemanning om många blir smittade.

Regler i olika regioner

En del rekommendationer gäller i hela landet och en del gäller i en eller flera regioner. På krisinformation.se kan du läsa vad du behöver tänka på där du bor.

Utlandsresa under våren?

Nu finns det regler för den som har varit utomlands. Den som reser in i Sverige från ett annat land ska stanna hemma och inte vara nära andra personer under minst sju dagar, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten. Personen ska testa sig för covid-19 så fort hen kommit tillbaka till Sverige och en gång till när hen varit hemma i fem dagar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Om din assistent reser utomlands så behöver du planera schemat efter det. Prata med din assistent om vad det är som gäller innan hen reser iväg. Ta kontakt med din arbetsledarpartner om ni inte kommer överens, till exempel om din assistent vill börja arbeta direkt efter resan istället för att stanna hemma i sju dagar.

Läs mer om reglerna för karantän på Folkhälsomyndighetens sida.

Hjälp att beställa munskydd och handsprit?

Behöver du hjälp att beställa hem skyddsutrustning eller har du det du behöver? Om du inte kan beställa själv eller inte har inloggning på Hygienshoppen så får du hjälp av STIL. Ta då kontakt med din arbetsledarpartner.

Täta munskydd (modellen heter IIR), engångshandskar, visir och förkläden i plast är exempel på sådant som skyddar dig och dina assistenter mot smitta om du blir sjuk eller om din assistent blir sjuk under sitt pass. Handsprit är också bra att ha när coronasmittan fortsätter att stanna kvar på hög nivå.

Munskydd i rusningstrafik

Den som åker kollektivt ska ha munskydd på sig, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om dina personliga assistenter åker kollektivt till jobbet så beställ gärna munskydd till dem. Redovisa kostnaden som en assistansomkostnad.

Här kan du läsa mer om munskydd i kollektivtrafiken.

Beställ på Hygienshoppen – eller köp på apotek

Du kan beställa skyddsutrustning på Hygienshoppen. Via länken får du veta vad som finns inne och kan beställas från Hygienshoppen. Om något du vill beställa som inte finns på Hygienshoppen så kan du beställa eller köpa på något apotek och redovisa kvittona för det till STIL. Ibland är det svårt att till exempel köpa munskydd från Hygienshoppen – men då finns det alltså andra sätt. 

Tveka inte att höra av dig till STIL!

Mer om skyddsutrustning

Här finns samlad information om att förhindra smitta och vad du behöver tänka på vid sjukdom.

Socialstyrelsen har tagit fram en webbutbildning om hur man hindrar smittspridning och hur skyddsutrustning ska användas. Den riktar sig till vården och vissa saker passar inte in på personlig assistans, men det är fritt fram för alla att gå den.

Byt ut visiren

I våras skickade STIL ut ett paket med skyddsutrustning till alla arbetsledare. Nu behöver visiren bytas ut. Din arbetsledarpartner hjälper dig att beställa nya om du behöver det.

Test för covid-19

Behöver du eller dina assistenter testa er för covid-19? Testningen går till på olika sätt i olika regioner. Gå in på 1177.se och välj din region för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Dina personliga assistenter beställer test själv. Också här fungerar det olika beroende på var i landet du bor. Här finns information om att beställa tester i region Stockholm. Assistenterna gör testet om de själva vill, testningen är frivillig.

Tvätta händerna!

Det allra viktigaste för att förhindra smitta är att vara noga med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Gör det ofta och länge. Tvålen behöver sitta på huden minst 20 sekunder för att göra någon nytta. Region Stockholm beskriver på 1177.se hur man gör på bästa sätt. Bland annat finns en film och en affisch du kan skriva ut som påminnelse: Tvätta händerna 

Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit. För att den ska fungera behövs en riklig mängd, 2-3 pump. Men använd alltid tvål och vatten när det finns.

Om det är svårt att få tag i handsprit så kan du be personer i din närhet att hålla utkik och köpa om de hittar. Du kan också göra egen om det krisar. Organic makers har ett recept och även nödvändiga ingredienser: Gör egen återfuktande handdesinfektion. Detta recept har en tillräckligt hög alkoholhalt och bygger på recepten världshälsoorganisationen WHO har tagit fram. Använd inga andra recept.

Det är också viktigt att du:

  • Undviker att röra ansiktet. Coronaviruset kommer in i kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun.
  • Nyser och hostar i armvecket. Eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

Annat du kan göra

  • Undvik folksamlingar, och begränsa dina sociala kontakter i största allmänhet.
  • Res bara om det är nödvändigt. Det gäller även resor inom Sverige
  • Om du som arbetsledare arbetar, gör det hemifrån om du kan.
  • Gå, cykla eller kör egen bil istället för att åka kollektivtrafiken.

Ändra schemat

Sjuka assistenter ska inte arbeta, även om de bara har lindriga symtom. Enligt Folkhälsomyndigheten ska den som har varit sjuk vara hemma i sju dagar efter det första symtomet. Personen ska också vara symtomfri i två dagar innan hen börjar jobba igen. Det är upp till dig som arbetsledare om du vill att assistenten ska vara hemma längre. Då kan du göra en schemaändring. Har du frågor om hur du kan ändra schemat för dina assistenter så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd.

Artikel uppdaterad:
2021.03.25

Länkar