STIL tycker - valet 2018

På den här sidan hittar du allt material STIL tog fram inför valet. Vi låter det ligga kvar ett tag tills regeringbildningen är klar.

Här hittar du partiernas svar på frågor vi och andra organisationer ställde till dem. Du hittar också partiernas valaffischer i STILs tappning och bilder med frågor till politiker som ofta debatterar assistans. Vi har använt dem i sociala medier med hashtaggarna #hjälppåtraven och #stilryckerut.

Du kan också läsa om STILs budskap: Staten ska vara huvudman. Behoven ska styra. Höj assistansersättningen. Längre ned på sidan hittar du bloggtexter speciellt skrivna inför valet. Och längst ned STILs tankar om det medborgargolv som behövs i samhället. 

 

Politikernas löften om personlig assistans

 

Inför valet skickade STIL ut ett antal frågor till partierna. Vi kommer använda svaren i vårt fortsatta påverkansarbete. Du kan läsa vad de olika partierna svarade i vårt nyhetsinlägg Politikerna svarar STIL.

Övriga enkäter

Assistanskoll, Funktionsrätt Sverige och SVT Nyheter har gjort enkäter där partierna svarar på frågor om personlig assistans. Du kan läsa svaren via länkarna här nedan. Tipsa oss gärna om fler enkäter.

Bilder att dela på sociala medier

Tjena Lena! Vad menar du med att modernisera LSS. Är personlig assistans omodernt?
Centerns valaffisch med bild på Annie Lööf och texten Assistans för Sverige framåt!
Moderaternas valaffisch i STILs tappning. Valaffisch med bild Ulf Kristersson och orden Rättigheter, skyldigheter, förutsättningar. Jämlikhet för alla.
Staten ska vara huvudman

LSS är en rättighetslag. Bedömningarna blir lika över hela landet om staten är huvudman för all personlig assistans. Men staten och kommunerna bör fortfarande dela på kostnaden.

Behoven ska styra

Med personlig assistans bestämmer vi själva i våra liv. Byt ut kränkande frågor om det mest intima mot frågor om vad som krävs för att vi ska ha makt i våra liv. Det är det som är viktigt. Livet är en helhet.

Höj assistansersättningen

Höj ersättningen för assistanstimmar så att den följer löneutvecklingen. Vi vill kunna rekrytera och behålla bra assistenter, det är avgörande för att vi ska kunna leva våra liv som vi själva vill.

Uppdateringar från STIL

"Meddelandena kommer som sms och online. ”Vet ni något nytt?” Det känns som om vi befinner oss i en spionserie, där hemligstämplad information – när får vi vaccin? – kommer att avgöra liv och död för oss.
En minidokumentär om problemen på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är nominerad till priset Short Dox Radio på årets Tempo Dokumentärfestival. Organisationerna Independent Living Institute och STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige gläds åt nomineringen.
Nora Eklöv, förra årets STIL-pristagare och medlem i STIL, fick i veckan rätt till personlig assistans på sitt arbete. Det är en process hon drivit i fyra år med stöd av STILs jurister. Domen är också en konsekvens av den lagändring STIL fick in i samband med att det tillfälliga nödstoppet på...
Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet går samman i ett krav om att all personlig assistans ska vara statlig. Får de inte regeringspartierna med sig hotar de att köra över regeringen i riksdagen. De räknar med att kunna få stöd från flera av de andra riksdagspartierna. – Det är bra att...

STIL:s politik i fem steg

1. Alla har rätt att bestämma i sitt liv

Självbestämmande är att få tillgång till alternativ, kontroll i sitt liv, samma skyldigheter, samma möjligheter att få välja och göra misstag som alla andra i samhället.

2. Ingenting om oss utan oss

Ingen annan än vi kan föra vår talan. Det är vi som är experter på våra egna behov. Personer utan erfarenhet av förtryck på grund av funktionalitet kan därför inte tala för oss. Vi är de som kan föreslå de bästa lösningarna för oss.

3. Medborgargolvet säkrar individen

Varje person har rätt till sin egen kropp, rätten till hälsa, liv och personlig integritet, samt rätt att inte hamna i fattigdom. Staten garanterar rätten till frihet, jämlikhet och trygghet genom att ge stöd till de individer som har behov av det.

4. Rätten till makt över stödet

Den som behöver stöd från samhället ska själv ha makt över hur servicen utformas och vem som ger servicen. Ingen ska bestämma över någons huvud kring stödets utformning eller hur det ges. Personer som behöver vägledning eller stöd för att kunna ha den kontrollen ska få det.

5. Bygg golvet först

Stöden i Medborgargolvet är kopplade till människors grundläggande rättigheter och behov. Dessa behov måste tillgodoses innan vi ger bidrag eller subventioner som gör vardagen enklare för de som redan befinner sig på golvet.