Vaccinering

Vaccinationen mot covid-19 har börjat komma igång. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en nationell prioriteringsordning. Enligt den ska assistansanvändare och personliga assistenter få vaccin med början i februari. Vissa regioner vaccinerar dock i en annan ordning. De har redan börjat vaccinera assistansanvändare och personliga assistenter. Du kan hitta Information om planeringen i din region på 1177.se.

Sverige har fått färre doser än beräknat än så länge och därför går vaccineringen just nu något långsammare än planerat. 

Var vaccineringen sker och hur denna information sprids är olika mellan regioner, och ibland mellan kommuner i samma region. I vissa fall får STIL information av regionen eller kommunen för att sprida vidare till arbetsledare och personliga assistenter, ibland sker det utan vår inblandning.

Vi infomerar alltid så fort vi vet något nytt. Men om du inte har fått veta när du blir vaccinerad är det bra att du själv tar kontakt med din vårdcentral eller söker information hos kommunen eller regionen för att få svar.

För dig som bor i regionen Stockholm finns även information längst ner på sdan

Mer om vaccinet

Det finns flera vaccin mot covid-19. I Sverige, och EU, är än så länge tre vaccin godkända; Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Covid-19 vaccine Moderna och COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Vilket vaccin just du får kan inte STIL veta. Det måste du fråga mottagningen som ska vaccinera dig.

För både Comirnaty och Covid-19 vaccine Moderna gäller två doser med 3-4 veckors mellanrum innan det ger ett skydd på cirka 95 procent.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca är nyligen godkännt av EU. Det är en annan typ av vaccin än de två andra och ger lägre skydd, men är lättare att hantera. Det tas också med två doser. Enligt en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten ska den andra dosen tas 9-12 veckor efter den första.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ges till personer under 65 år och att de båda mRNA-vaccinerna i första hand ges till personer som är 65 år och äldre.

Hos Läkemedelsverket hittar du mer information, exempelvis bipackssedel, om respektive vaccin. Där kan du också rapportera eventuella biverkningar. 

Krisinformation.se har sammanställt vanliga frågor och svar om vaccinet.

Vårdgivarguiden i region Stockholm har också en lista med frågor och svar om vaccinationen. Bland annat finns information om vaccination för personer med kraftig allergi.

Folkhälsomyndigheten har en sida med information om vaccinet på olika språk.

Tänk på att: 

 • Om du nyligen tagit någon annan vaccination, till exempel mot vanlig influensa, måste du vänta i två veckor innan du tar vaccinet mot covid-19.
 • Vaccinet kan ge en del biverkningar, som förkylningssymptom. Det är omöjligt att veta om det är biverkning eller faktisk sjukdom. Om du till exempel får feber måste du därför vara hemma och beställa ett covid-19-test. Det är därför bra att inte alla anställda tar vaccinet samtidigt så att det blir svårigheter att bemanna.
 • Om du tidigare har haft så svåra allergiska reaktionen att det krävt behandling på akutmottagning eller inläggning på sjukhus ska du kontakta vården rådgöra innan du tar vaccinet. 
 • Ingen kan tvinga någon att ta vaccin, det står i grundlagen, men det är rekommenderat. Inom personlig assistans är arbetsledare och personlig assistent väldigt nära varandra, vilket gör det ännu viktigare för att smittspridningen ska kunna stoppas. Om du känner en osäkerhet så ska du som personlig assistent prata med din arbetsledare så att ni gemensamt kan komma fram till en lösning. Ni kan ta kontoret till hjälp. 
 • Även om man har fått vaccin ska man fortsätta följa rekommendationerna och vara hemma när man är sjuk. Inget vaccin ger hundraprocentigt skydd.  
 • Det förekommer bedrägeriförsök med erbjudande om vaccination. Var noga med att kontrollera vem som är avsändare/ringer och att informationen stämmer. Använd aldrig ditt BankId utan att vara säker på att du loggar in på rätt ställe. Vaccinationen mot covid-19 är gratis. Om någon vill ha betalt är det bedrägeri. Kontakta STIL om du är osäker. Allt bedrägeri ska polisanmälas.

Assistenter får vaccinera sig på arbetstid

Alla arbetsledare och assistenter har fått brev om att personliga assistenter i STIL får vaccinera sig på betald arbetstid. I brevet finns ockkså information om att du kan få stöd av STIL om du har assistenter som inte vill vaccinera sig, och du vill att de ska göra det.

För dig som bor i region Stockholm

Arbetsledare

Du som är arbetsledare och bor i region Stockholm kommer att vaccineras på din vårdcentral. Arbetet med detta har kommit olika långt i de olika kommunerna i regionen. 

Stockholm Stad: STIL har den 18 januari skickat ut en samtyckesblankett. Den är inte längre nödvändig att använda. Det är vårdcentralen som ska vaccinera dig. Aktuell information finns på 1177. 

Personliga assistenter

Region Stockholm är en av de regioner som kommit igång med vaccineringen av personliga assistenter. STIL har mejat information om detta till både arbetsledare och personliga assistenter i regionen:

OBS! Du som personlig assistent måste ha med dig intyget du fick från STIL samt vaccinationskortet du fick av VaccinDirekt även andra gången du går dit. 

Du måste boka din första tid innan 9 mars för att du ska få förtur som personlig assistent. Om tiderna är slut där du bor kan du se om det finns tider någon annanstans. De fyller också på tiderna allt eftersom mer vaccin blir tillgängligt. Om du inte bokar i tid måste du vänta till den allmänna vaccinationenen påbörjas om några månader. 

Du som har tagit din första vaccindos före den 15 februari:

 • har fått tillverkaren Pfizers vaccin.
 • får även Pfizers vaccin som dos 2.
 • väntar tre veckor mellan dos 1 och 2.

De medarbetare som ska ta sin första dos från och med den 15 februari:

 • får tillverkaren Astra Zenecas vaccin, både dos 1 och 2.
 • väntar 9-12 veckor mellan dos 1 och 2. Kontrollera så att dos 2 är bokad 4 veckor efter ditt första vaccinationstillfälle.
Artikel uppdaterad:
2021.02.25