Vanliga frågor

Från arbetsledare i STIL

Kan mina assistenter få testa sig om de är smittade?

Testningen går till på olika sätt i olika regioner. Gå in på 1177.se och välj din region för att ta reda på vad som gäller där du bor. Dina personliga assistenter beställer test själv. Också här fungerar det olika beroende på var i landet du bor. Här finns information om att beställa tester i region Stockholm. Assistenterna gör testet om de själva vill, testningen är frivillig.

Det är svårt att få tag på skyddsutrustning – vad ska jag göra?

Du behöver ha handsprit, engångshandskar, munskydd, skyddsförkläden och desinfektion hemma. Du kan beställa direkt från Hygienshoppen eller köpa på apotek. Kontakta din arbetsledarpartner om du vill ha hjälp att beställa skyddsutrustning.

Min assistent är orolig för att bli smittad av mig trots att jag inte är sjuk. Hen vill inte arbeta, hur ska jag göra?

Det du kan göra är att informera din assistent om coronaviruset. Läs gärna informationen på STILs hemsida, här finns också länkar bland annat till Folkhälsomyndighetens hemsida. Grundläggande är dock att den som är frisk ska jobba och den som är sjuk – som även har små symtom – ska vara hemma med sjukpenning. Prata med assistenten om vad oron beror på. Kontakta din arbetsledarpartner om du vill ha råd eller hjälp.

Min assistent ska ha semester, kan jag neka det trots att jag har beviljat den tidigare?

Semester som du har beviljat är bindande. Men i en krissituation kan det finnas skäl för att återkalla semester. STIL står för alla eventuella extrakostnader som det för med sig om du behöver återkalla semester.

Från assistenter

Kan jag bli avstängd från jobbet även om jag är frisk, för att arbetsledaren är rädd för smitta?

Generellt är det så att friska personer kan jobba. Är arbetsledaren orolig för smitta så ska hen ta kontakt med sin arbetsledarpartner på STIL.

Artikel uppdaterad:
2021.01.07