Lotta om peer support - Transkriberad

Medlemmar i STIL berättar om sin aktivism. Lotta Ottosson berättar om peer support. Du hittar vårt aktivist-kit här: https://www.stil.se/sv/medborgargolv/aktivist-kit

Lotta framför en vit vägg. Hon har kort mörkt hår och glasögon. Hon har en svart STIL-tröja och en grå halsduk.

Lotta: Peer support, det tänker jag att man kan översätta till svenska, så kan man översätta det som ett erfarenhetsutbyte.

I bild syns en röd textplatta där det står: peer support = erfarenhetsutbyte.

Lotta: Vad man pratar om i en peer support-grupp... så är det min erfarenhet att man pratar faktiskt ganska vardagliga saker, hur man får vardagen att fungera när man har personlig assistans. Och det kan vara saker... både möjligheter och svårigheter.

Jag jobbar som samtalsledare med två peer support-grupper. En då i verkligheten, eller fysiskt möte kanske jag ska säga, här i Jönköping, och jag jobbar även via Skype.

Mina bästa tips för att starta en peer support-grupp... 

I bild syns rubriken "Lottas bästa tips för dig som vill starta en peer support-grupp". Rubriken fylls på med punkter i takt med att Lotta pratar:

Hitta din grupp!

Lotta: Det är ju bra om man har lite kontakter. Man kan ha privata kontakter, där man känner att "de här personerna skulle nog vara intresserade". Och då får man kontakta de personerna och höra: ska vi satsa på en grupp där jag bor? Eller via Skype? Annars så tänker jag att man också kan kontakta sin arbetsledarpartner, för där kan ju arbetsledarpartner faktiskt ha märkt att behovet finns.

4-6 personer per grupp

Jag tror att en peer support-grupp är ganska lagom på fyra till sex personer. Jag tror att blir vi för många i en grupp så kan det vara svårt för alla att komma till tals. Då är det bättre att splitta upp och bilda en ny grupp.

Var 6:e vecka

Vi har de här träffarna var sjätte vecka. Det tror jag är lagom. Det ska inte vara för kort emellan, och det ska inte vara för långt. Så att, lagom tror jag, är ungefär var sjätte vecka. Kanske en gång i månaden, men inte för ofta.

Man kan kontakta mig om man vill starta en peer support-grupp så kan jag ge lite tips och råd.

Text: Läs mer på www.stil.se.