Thomas om blogg - Transkriberad

En del av STILs aktivist-kit är medlemmar som berättar om sitt engagemang. Thomas Juneborg berättar om att blogga.

Syntolkning: Thomas sitter framför en vit vägg. Han har kort hår och en svart STIL-tröja på sig.

Thomas: Jag började blogga hösten 2013, så jag har hållit på ett bra tag nu... Men det var för att jag brinner väldigt mycket för den personliga assistansen och ville få ut mina åsikter och försöka skapa debatt och opinion.

Text: En blogg kan handla om vad som helst

Thomas: Det finns inga som helst begränsningar vad gäller bloggar. Det kan handla om precis vad som helst. Om vi tar just assistansen, som jag bloggar om, så skriver ju jag vitt och brett om assistansen. Vad som händer i assistansvärlden, jag tycker till om olika saker som sker... Förslag från Regeringen... Jag skriver också om saker som direkt eller indirekt har nära koppling till assistansen, som tillgänglighet, delaktighet, människosyn. Men, vad nån annan vill blogga om kring assistans... Den kan väl ha en helt annan inriktning.

Thomas bästa tips för dig som vill börja blogga

Vad vill du skriva om?

Thomas: Du måste ha vissa förutsättningar för att börja blogga. Gillar du att skriva, så absolut. Och sen, vad vill du skriva om? Vad har du för intresse?

Hur ofta och hur långt?

När du skriver en blogg så är det ju... du väljer ju själv när du vill skriva och hur ofta och hur långt.

Skaffa konto på en bloggsida, till exempel Blogspot

Det måste finnas en... ha ett konto på nån form av bloggsida, det finns flera stycken. Jag använder mig av en sajt som heter Blogspot, men det finns flera andra. Och där måste man ha ett konto. 

Hur ska bloggen se ut?

Och sen när man har fixat det så finns det olika former av layouter, som man... Hur man nu ska... alltså, himla enkelt: man bestämmer hur bloggen ska se ut då när den publiceras, de olika inläggen publiceras. 

Skriv inläggen direkt på sidan eller i Word

Och sen så... När det gäller att skriva själva inläggen. Man kan skriva direkt på själva bloggsajten eller på sitt konto. Själv har jag valt att först skriva i Word-dokument och sen klistra in på sajten när det är dags för publicering.

Är du osäker - ta kontakt med någon datorkunnig

Och, men... är det så att man är osäker på hur man ska göra så kontakta en person som är datorkunnig.

Text: Läs mer på www.stil.se