Tobias och Emma om att hålla tal på demonstration - Transkriberad

En del av STILs aktivist-kit är medlemmar som berättar om sitt engagemang. Emma Johansson och Tobias Holmberg berättar om att hålla tal på demonstration.

Syntolkning: Emma och Tobias sitter framför STILs profilvägg, en svart vägg med ord tryckta i vitt. Orden är till exempel independent living och självbestämmande. Emma har halvlångt ljusbrunt hår. Hon har glasögon, örhängen och en svart blus. Tobias har kort brunt hår och lite skägg. Han har en ljusrosa huvtröja och palestinasjal. Emma och Tobias tittar omväxlande på varandra och in i kameran när de pratar.

Emma: Ja men att hålla tal...
Tobias: Det gör ju vi båda.
Emma: Ja.
Tobias: Ganska ofta.
Tobias: Och vi är ganska arga.
Emma: Arga kan vi vara.
Tobias: Eller, lite så här peppigt arga.
Emma: Men, jag tror också inte att vi är så genomtänkta och förberedda alltid, liksom...
Tobias: Jag tycker det kan vara skönt att förbereda åtminstone några poänger som jag vill få fram. Därför brukar jag ändå skriva, liksom. Sen brukar jag inte följa det väldigt noga, kan jag erkänna. Men jag brukar ändå skriva en grund för det är alltid skönt att falla tillbaka på. Och då kan man tänka igenom, vad är en peppig punchline, eller när vill jag att folk ska vara såhär: "ja, men nu sa han nåt viktigt applåd på den".
Emma: Mm.
Tobias: Så att man ändå får fram de poängerna lite. Och för att det är skönt. Men det kan man tycka olika om. Du hade väl post it-lappar sist?
Emma: Ja. Lite post it-lappar som jag hade skrivit på morgonen, för jag tänkte jag måste ha med mig någonting. Men sen när jag väl började prata så blev jag så inne i mig själv så jag bara kör oftast, såhär... Men jag tror att vi är liksom... Att hålla tal är ju lite av en träning också. Alltså, gör man det flera gånger så lär man sig, men jag blir fortfarande väldigt nervös och så. Och jag tänker att det gör mig inte så mycket att bli nervös, och få lite adrenalin innan, det kan vara bra.
Tobias: Mm.
Emma: För att vara lite extra pepp och förbannad.
Tobias: Exakt. Då kan man skrika lite högre.

Emma och Tobias bästa tips för dig som ska hålla tal:

Tobias: Bästa tips för att hålla tal.
Emma: Mm.

Tänk igenom vad du vill få fram

Emma: Tänk igenom innan vilka poänger du vill få fram.

Låt assistenten hålla mikrofonen

Tobias: Mitt bästa tips är ändå att se till att assistenten håller micken.  För det blir så jobbigt när man tappar den efter en stund.
Emma: Ja, och så måste man instruera assistenten hur nära munnen de ska hålla den, för man måste hålla den mycket närmare än man tror.

Instruera assistenten innan

Emma: Det där har jag haft med assistenter, att en del kan tycka att det är lite... för de är inte vana kanske att stå i rampljuset, alltid. Det kan vara bra att informera assistenten innan, hur man vill ha det.
Tobias: Precis.

Försök prata tydligt

Emma: Jag använder ju mina röstresurser väldigt mycket. Att försöka prata tydligt och högt och så, även om jag pratar väldigt snabbt så.

Skapa engagemang

Och sen så tycker jag det är viktigt att man engagerar de som lyssnar, att man pratar till de som lyssnar.
Tobias: Man vill inte låta som en tråkig politiker eftersom vi snackar om vår verklighet och inte liksom... några tråkiga budgetförhandlingar.
Emma: Nej.
Tobias: Det är ju vi som tar konsekvenserna.
Emma: Mm.
Emma: Skapa engagemang.
Tobias: Prata om dig själv. Var dig själv.
Emma: Mm. Bra tips.
Emma: Over and out.

Text: Läs mer på www.stil.se