Carina om lokal aktivism - Transkriberad

En del av STILs aktivist-kit är medlemmar som berättar om sitt engagemang. Carina Steinwall berättar om att vara lokalt engagerad.

Syntolkning: Carina sitter framför en röd tegelvägg. Hon har kort rödbrunt hår, blå ögon och glasögon. Hon har en stickad tröja i rött och vitt.

Carina: Jag tänkte berätta lite grann om min aktivism, vad jag gör för någonting.

Varje år, här i Skellefteå, så öppnar man portarna till de som håller på att gå ut gymnasiet, att de ska gå och söka jobb. Och då tänkte vi: Ja men, där ska ju vi i STIL vara med och visa att vi är ett kooperativt bolag.

Jag hade tagit med en massa affischer, stora roll-uper, och vi tog på oss kläder för STIL, och så berättar vi varför det är så otroligt mycket bättre att tänka STIL. Vi pratade också om upprinnelsen till LSS-reformen, att då var STIL med. Och det var inte många som visste något om det, så det känns väldigt bra att vi kunde tänka och prata om det.

Sen är det så att... när det var ungefär 10 år sedan LSS-reformen hade funnits, skulle vi gå ut och kolla: Är det tillgängligt här? Med det så tog vi kontakt med kommunens färdtjänstbuss. En färdtjänstbuss där vi var vi 2 rullstolsburna, en blind och en hörselskadad. Och så åkte vi runt litegrann och tittade - vad lovade kommunen? Är det tillgängligt för alla? Har vi möjlighet att kunna vara med? Finnas? Och tyvärr, det värsta var att det var inte så mycket tillgängligt då. Detta har ändrats ganska mycket här för vi satte väl igång sleven och började röra om så alla blev jätteförskräckta. Och efter det har det också i kommunen anställts en tillgänglighetssamordnare och det som förut hette handikappkonsulent. Och de jobbar jättemycket.

Och det är väl det man vill ha sagt: att bara för att man är funktionsnedsatt... så finns det möjligheter och vi vill också finnas med i alla samhällen, och sammanhang. Och det ska inte vara istället för eller... utan vi vill finnas med och vara en vanlig människa med allt vad det ska innebära.

Carinas bästa tips för dig som är lokal aktivist

Ta reda på vad din kommun gör

Carina: Mina bästa tips för den som vill komma igång i sin ort: Ta kontakt med, om det finns, handikappkonsulenter och kolla - vad finns här i kommunen? Vad gör man?

Se vilka föreningar som finns

Och likadant, ta kontakt med olika handikappförbund. Är man själv med i nåt förbund eller man kanske skulle kunna bli med? Så gå med och fråga. Vad är det som finns här?

Bilda en grupp

Och sen tycker jag att man ska bilda en grupp. Man ska se till att man inte ska kämpa själv. Alltså, vi måste tillsammans. Då blir vi starkare. Så ta kontakt och kolla om det finns fler som kan hjälpas åt. För du är inte ensam.

Text: Läs mer på www.stil.se