Frida om att blogga - Transkriberad

En del av STILs aktivist-kit är medlemmar som berättar om sitt engagemang. Frida Ingha berättar om att blogga.

Textplatta: Frida Ingha om att blogga

Syntolkning: Frida sitter i ett kök. Hon har snaggat hår och ett vitt och ett lila linne. Hon har flera tatueringar och piercingar.

Frida: Jag började blogga för ungefär åtta år sedan. Då bloggade jag mycket för att... hantera min egen vardag, för att jag hade en sjukdom som blev sämre. Och att klara allt som hände då, så var det lite för att skriva av mig, sådär. Sen har det utvecklats genom de olika faserna man har gått igenom i livet. Det började handla ganska mycket om att hantera att få barn när man hade behov av assistans och hjälpmedel och sådär.

Sen började det handla om andra saker, när syn och hörsel blev sämre, få CI, och sådär. Senare har det börjat handla mer om... kanske politik, samhällsfrågor, sexuell identitet... Ganska många olika ämnen samlade.

Fridas bästa tips för dig som vill börja blogga:

Vem är du?

När jag började blogga så läste jag nånstans att det första man ska svara på i en blogg är frågan: "Vem är du och varför skulle jag bry mig?" Och det tyckte jag var så himla bra. Det tänker jag fortfarande så fort jag ska skriva en text eller presentera, att i princip svara på den. 

Vad kan just du berätta om?

Man kan ju ställa den lite snällare och säga: "Vem är du och vad har du att säga?" Eller, varför är det som... du skriver om viktigt för andra?

Våga nyansera

Och det kan jag tycka oavsett vad jag skriver när jag bloggar. Det kan vara väldigt vardagliga händelser men jag funderar på: vad i den här händelsen eller berättelsen är intressant för andra att läsa? Vad finns det för information som är av intresse för andra?Vad är det som andra inte vet, som DU vet, som du kan berätta om?

Skriv både om det som är tungt och det som är kul

Och ett annat tips är att inte fastna i att ständigt tala om för människor hur bedrövligt man har det. Eller, hur duktig man är. Utan att våga visa sig lite sårbar. Och inte bara skriva om tunga saker för då blir det jobbigt att läsa och det blir framförallt väldigt jobbigt att skriva. Utan att... få skriva... få skämta med sig själv och skriva om sånt som man tycker är kul att skriva.

Läs mer på www.stil.se