STIL-aktivister: Annika om att bli intervjuad - Transkriberad

En del av STILs aktivist-kit är medlemmar som berättar om sitt engagemang. Annika Taesler berättar om att bli intervjuad i media. Filmen är inte syntolkad med ljud ännu, välj istället transkriberad version så länge.

Annika Taesler syns i bild framför en gul bokhylla med beiga böcker. Annika har långt mörkt hår utsläppt. Hon har solglasögon på huvudet. Hon har en rosa tröja med ett tryck på ett flygplan och orden "du är värd att dö för".

En texplatta där det står: STIL-aktivister: Annika Taesler om att bli intervjuad.

Annika talar:

Att stå öga mot öga med en journalist kan vara en minst sagt stressig situation, särskilt om det sker i direktsändning. Efteråt är det lätt att känna att man bara svamlat och inte har fått fram nånting av det man tänkt från början. För att underlätta finns det knep att komma ihåg innan. Här kommer några av dem.

Text: Annikas bästa tips för dig som ska bli intervjuad:

Utgå från dina erfarenheter

Till att börja med: Du och din historia är ovärderliga för intervjun. En politiker kan aldrig svara på hur det känns att ha assistans, eller hur lagar och rättstillämpning fungerar i vardagen och påverkar i vardagen. De erfarenheterna har du. Och det är de som behöver komma fram i allmänheten.

Tänk på din gräns mellan att vara personlig och privat
Däremot: Tänk igenom innan var din egen gräns går mellan att bli personlig och privat. Journalisten vill så klart få dig att avslöja så mycket som möjligt och är dessutom expert på att få dig att prata. Risken finns att du känner efteråt att du sagt för mycket, och får leva med det både i riksmedia och på Internet.

Var kortfattad och konkret

Håll dig kortfattad och konkret. Återigen, när de pratar med dig så vill de veta hur ditt personliga liv ser ut. Allt för långa och invecklade resonemang riskerar att göra så folk inte orkar lyssna.

Förklara grunderna

Det kan mycket väl kännas som att du får gå "back to basics" och berätta sånt som för dig och för många av oss andra är självklarheter. Återigen, kom ihåg att det är vi som är experterna. De flesta människor vet ingenting om assistans bortom rubrikerna.

Tänk igenom ditt budskap

Till sist: Ha gärna en tanke om vad det är du vill få fram redan innan. Även om du får en fråga om något helt annat, kan du alltid leda in svaret på den vinkel du vill. "Jo, det här är ju precis som...", eller "det här kan man jämföra med..." och så vidare.
Lycka till!

Text: läs mer på www.stil.se.