Många av STILs arbetsledare, och en del av våra anställda, tillhör riskgruppen. Med det menas att det är större risk att bli smittad och/eller allvarligt sjuk och behöva mer avancerad vård än för den som inte tillhör riskgruppen. Därför är det viktigt att vi alla försöker skydda oss själva mot smitta, för att hindra att smittan sprids till dem. Dessutom blir det svårt att ha tillräcklig bemanning om många blir smittade.

Regler i olika regioner

En del rekommendationer gäller i hela landet och en del gäller i en eller flera regioner. På krisinformation.se kan du läsa vad du behöver tänka på där du bor.

Om din assistent blir sjuk

Om din assistent känner av symtom på covid-19 eller blir sjuk under ett pass så behöver du ringa in en annan assistent. Kontakta också din arbetsledarpartner eller ring STILs jourtelefon, 070-750 85 91. Så länge assistenten är kvar hos dig behöver hen använda skyddsutrustning. De behöver också vara noga med att tvätta händerna och följa andra basala hygienrutiner.

Bestäm vilka arbetsuppgifter assistenten inte ska göra under tiden hen är kvar hos dig. Så långt det går ska assistenten inte vara nära dig eller göra andra saker som kan föra smittan vidare. Var också försiktig när assistenten slutar så att hen inte smittar assistenten som börjar. Om det är möjligt kan du använda skyddsutrustning också.

Test för covid-19

Behöver du eller dina assistenter testa er för covid-19? Testningen går till på olika sätt i olika regioner. Gå in på 1177.se och välj din region för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Dina personliga assistenter beställer test själv. Också här fungerar det olika beroende på var i landet du bor. Assistenterna gör testet om de själva vill, testningen är frivillig.

Hjälp att beställa andningsskydd och handsprit?

STIL kan hjälpa dig att beställa hem skyddsutrustning om du behöver det. Ta då kontakt med din arbetsledarpartner.

Andningsskydd (modellen heter FFP2), engångshandskar, visir och förkläden i plast är exempel på sådant som skyddar dig och dina assistenter mot smitta om du blir sjuk eller om din assistent blir sjuk under sitt pass. Handsprit är också bra att ha när coronasmittan fortsätter att stanna kvar på hög nivå.

Om du eller någon i din bostad är sjuk i covid-19 så behöver dina assistenter använda andningsskydd tillsammans med visir. Tidigare har det räckt med munskydd. De nya riktlinjerna kommer ifrån Arbetsmiljöverket. Skälet är att det är ventilationen i ett hem kan vara sämre än i till exempel stora lokaler. Andningsskydden FFP2 finns att beställa på hygienshoppen. Kontakta din arbetsledarpartner om du vill ha hjälp att beställa.

Munskydd i kollektivtrafiken 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte längre munskydd i kollektivtrafiken.

Beställ på Hygienshoppen – eller köp på apotek

Du kan beställa skyddsutrustning på Hygienshoppen. Via länken får du veta vad som finns inne och kan beställas från Hygienshoppen. Om det du vill ha inte finns på Hygienshoppen så kan du beställa eller köpa på något apotek och redovisa kvittona för det till STIL. Ibland är det svårt att till exempel köpa munskydd från Hygienshoppen – men då finns det alltså andra sätt. 

Tveka inte att höra av dig till STIL!

Mer om skyddsutrustning

Här finns samlad information om att förhindra smitta och vad du behöver tänka på vid sjukdom.

Socialstyrelsen har tagit fram en webbutbildning om hur man hindrar smittspridning och hur skyddsutrustning ska användas. Den riktar sig till vården och vissa saker passar inte in på personlig assistans, men det är fritt fram för alla att gå den.

Test efter utlandsresa

Det finns regler för den som har varit utomlands. Olika regler gäller beroende på var personen har varit och om personen är vaccinerad eller inte.

UD avråder från icke nödvändiga resor till de flesta länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien. Avrådan gäller till den 15 oktober 2021. 

Alla som rest utanför de nordiska länderna och som inte har full vaccination rekommenderas att ta ett covid-19-test vid ankomsten till Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen gäller inte den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige. Det gäller inte heller den som har haft covid-19 under de senaste sex månaderna. Rekommendationen gäller fram till den 31 oktober.

Läs mer om utlandsresor på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Ska din assistent resa utomlands? Prata om vad det är som gäller innan hen reser iväg. Ta kontakt med din arbetsledarpartner om ni inte kommer överens.

Tvätta händerna!

Det allra viktigaste för att förhindra smitta är att vara noga med att tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Gör det ofta och länge. Tvålen behöver sitta på huden minst 20 sekunder för att göra någon nytta. Region Stockholm beskriver på 1177.se hur man gör på bästa sätt. Bland annat finns en film och en affisch du kan skriva ut som påminnelse: Tvätta händerna 

Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du använda handsprit. För att den ska fungera behövs en riklig mängd, 2-3 pump. Men använd alltid tvål och vatten när det finns.

Om det är svårt att få tag i handsprit så kan du be personer i din närhet att hålla utkik och köpa om de hittar. Du kan också göra egen om det krisar. Organic makers har ett recept och även nödvändiga ingredienser: Gör egen återfuktande handdesinfektion. Detta recept har en tillräckligt hög alkoholhalt och bygger på recepten världshälsoorganisationen WHO har tagit fram. Använd inga andra recept.

Det är också viktigt att du:

  • Undviker att röra ansiktet. Coronaviruset kommer in i kroppen via slemhinnor som ögon, näsa och mun.
  • Nyser och hostar i armvecket. Eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

Annat du kan göra

  • Undvik folksamlingar, och begränsa dina sociala kontakter i största allmänhet.
  • Res bara om det är nödvändigt. Det gäller även resor inom Sverige
  • Om du som arbetsledare arbetar, gör det hemifrån om du kan.
  • Gå, cykla eller kör egen bil istället för att åka kollektivtrafiken.

Ändra schemat

Sjuka assistenter ska inte arbeta, även om de bara har lindriga symtom. Enligt Folkhälsomyndigheten ska den som har varit sjuk vara hemma i sju dagar efter det första symtomet. Personen ska också vara symtomfri i två dagar innan hen börjar jobba igen. Det är upp till dig som arbetsledare om du vill att assistenten ska vara hemma längre. Då kan du göra en schemaändring. Har du frågor om hur du kan ändra schemat för dina assistenter så hör av dig till din arbetsledarpartner och/eller Claudio Palacios på schemastöd.

Artikel uppdaterad:
2021.09.06

Länkar